8. desember

Advent av Rainer Maria Rilke

Rainer Maria Rilke må ha vært glad i advent. Så glad, faktisk, at han skrev en hel diktsamling som het Advent. Det er også tittelen på diktet Erato presenterer i dag.

Her er det, på ett nivå, ikke så mye som skjer: et øyeblikksbilde med snøfnugg som blåser i vinden, og så er det snart jul. Men språket i dette lille diktet er sterkt fortettet, og nærmest sprekkeferdig med mening. I øyeblikksbildet finner vi også en bevegelse, i granen som strekker seg fram mot den hellige natten, som snart (men å, så lenge til likevel) skal komme.

Disse øyeblikkene er viktige. Å sakke farten, å ta seg tid til å lytte og føle og åpne seg for mysteriene som utfolder seg rundt oss på denne tiden av året. Som en ekstra bonus kan du jo se hva Rilke selv har å si om saken, for anledningen på engelsk:

“To let every impression and every seed of a feeling realize itself on its own, in the dark, in the unconveyable, the unconscious, beyond the reach of your understanding, and to await with deep humility and patience the hour when a new clarity is born: this alone is to live artistically, in understanding as in creation.”

På engelsk er også denne rudimentære oversettelsen av selve diktet. Men som en oversetter her påpeker, finnes det egentlig ikke noen virkelig tilfredsstillende engelsk oversettelse av dette diktet. For å fange opp den vakre musikaliteten i Rilkes poesi, må det leses på tysk. Selv om du, i likhet med Eratos skribent, ikke egentlig kan tysk.

Advent
Es treibt der Wind im Winterwalde
Die Flockenherde wie ein Hirt,
Und manche Tanne ahnt, wie balde
Sie fromm und lichterheilig wird,

und lauscht hinaus. Den weißen Wegen
streckt sie die Zweige hin – bereit
und wehrt dem Wind und wächst entgegen
Der einen Nacht der Herrlichkeit.
Advent
In the winter forest the wind drives
the flock of snowflakes like a shepherd,
And a fir tree senses how soon
she will be blessed with candle-light,

and strains to hear. She shelters
the white ways with her branches – ready
to resist the wind, reaching towards
the one Holy Night.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s